פרויקט של פינוי בינוי בעיר ירושלים – איך זה עובד?

פרויקט של פינוי בינוי בעיר ירושלים – איך זה עובד?

בימים אלו כעשרת אלפים או יותר יחידות דיור, נמצאות במהלכו של פרויקט פינוי בינוי אשר מטרתו לשדרג משמעותית  את פני העיר ירושלים. כאשר בניינים עוברים תהליכים של חיזוק, שינוי מבנה ובניה מחדש במסגרת של התחדשות עירונית, התושבים נהנים מבתים בעלי ערך גבוה, המותאמים למגורים ומוגנים טוב יותר מפני פגעי מזג אוויר חמורים כגון רעידות אדמה. הפינוי ובינוי בירושלים לעומת ערים אחרות בהן מתקיימים פרויקטים דומים או תמ"א 38 למשל, יש לו ייחודיות משלו וזאת בשל כמה מאפיינים של הבניה הירושלמית, שחובה לעמוד בהם ולעיתים זה מקשה על התקדמותם של תהליכים מהסוג הזה.

מהי הייחודיות בפרויקט פינוי בינוי בעיר הבירה?

העיר ירושלים מתאפיינת בעיקר בבניה בסגנון ייחודי, בחיפוי אבן ירושלמית ומראה היסטורי הקיים גם כאשר בניינים חדשים לגמרי מוקמים. מי שנכנס לירושלים מיד יודע להבחין כיצד הבניינים בעיר נראים שונה לעומת מקומות אחרים בישראל וזה אכן היופי שבה.

עם זאת, חשוב להבין כי דווקא בעיר שבה יש כל כך הרבה בניינים וותיקים, פינוי בינוי הוא רלוונטי במיוחד ויכול לשנות לחלוטין את פני העיר. קשה למשוך אוכלוסייה חדשה וצעירה אל מקום שבו כל בניין הוא בן כמה עשרות שנים. פינוי ובינוי בעיר הבירה יכול לשדרג מאוד את ההיצע הקיים של דירות המיועדות למגורים ובכך לחדש גם את מי שמתגורר בתוכה. למרות כל ההיבטים החיוביים של העניין, חשוב לשים לב כי במקומות מסוימים בעיר קיימים לא מעט פרויקטים כאלה שמתעכבים ולא מגיעים לידי פעולה ממשית.

מדוע פרויקטים של התחדשות עירונית בירושלים עלולים להתעכב?

פינוי בינוי בירושלים זה נושא שיכול ללא ספק להיטיב עם העיר ועם תושביה. אך דווקא בעיר הזו, כאמור, קיימים מבנים בעלי חשיבות רבה במובן ההיסטורי הישראלי, לכן בעליהם חוששים מהרס ונזק למבנים הקיימים שיש לשמרם. במקרים שכאלה, ניתן בכל זאת לבצע פרויקטים של התחדשות עירונית בדגשים מסוימים, אשר מותירים את החזות של הבניין כפי שהיא, בעוד שלמעשה מבפנים הנכס משתבח, לרווחתם ובטיחותם של בעליו והמתגוררים בתוכו.